Mi az az URL cím? Az URL felépítése és típusai

Mi az az URL cím? Az URL felépítése és típusai

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy mit takar az URL kifejezés, hogy mire használható, ezeken túl bemutatjuk az URL címek felépítését, és az egyes típusait, fajtáit. Ezeken túl kitérünk az URL-ek szerepére a SEO-ban, illetve mutatunk pár weboldalt/szolgáltatást, amelyeket URL-ek rövidítésére, átirányítására, ellenőrzésére, elemzésére használhatunk.

Az URL fogalma, jelentése

Az URL, vagyis az Uniform Resource Locator, magyarul egységes erőforrás-helymeghatározó, egy internetes erőforrás (például egy weboldal) egyedi címét jelenti. Az URL-ek lehetővé teszik a böngészők számára, hogy megtalálják és megjelenítsék a weboldalakat az interneten.

Így néz ki egy URL:

https://linkcsomag.hu/mi-az-az-url-cim

Így pedig egy másik komplexebb URL:

protokoll://hosztnév:port/szerver_útvonal?query_string#horgony

Ez így még lehet kínai, de a következő fejezetekben érthetőbbé tesszük.

AZ URL-ek felépítése

Fentebb most már láttunk két példát az URL-ekre, most pedig nézzük meg a felépítésüket, hogy mi miért van ott, ahol van, és hogy mi hagyható el belőle.

Egy URL ezekből az elemekből áll:

 1. Protokoll: Ez határozza meg, hogy a böngésző hogyan kommunikál a szerverrel. A leggyakoribb protokollok a HTTP (Hypertext Transfer Protocol) és a HTTPS (HTTP Secure), de más protokollok is léteznek, mint például a FTP (File Transfer Protocol).
 2. Hosztnév: Ez azonosítja a szerver címét, ahol az erőforrás található. A hosztnév általában tartalmazza a weboldal nevét és a TLD-t (top-level domain), mint például “.com”, “.org”, “.gov”, “.edu” stb. Másképp domain-nek is nevezhetjük.
 3. Port: Ez a szerver portszáma, amelyen a kommunikáció történik. A legtöbb HTTP kommunikáció a 80-as porton történik, míg a HTTPS kommunikáció a 443-as porton. Ha egy weboldalt szeretnénk megnyitni, akkor ezt általában elhagyhatjuk.
 4. Szerver útvonal: Ez határozza meg az erőforrás pontos helyét a szerveren. Az útvonal lehet szimplán egy fájlnév, ha az adott fájl a gyökérmappában található, de tartalmazhat könyvtárakat is, amennyiben almappában található.
 5. Query string vagy paraméter: További információkat tartalmaz az erőforrásról, és általában kulcs-érték párokból áll. Az útvonal után jelenik meg, leggyakrabban, ha a kereséshez szűrőket adunk hozzá.
 6. Horgony: Ez egy adott részre mutat a weboldalon, és általában a weboldal belső navigációját segíti.

Például az URL “https://www.example.com:443/directory/file.html?year=2023#section1” esetében:

 • A protokoll: “https”
 • A hosztnév: “www.example.com”
 • A port: “443”
 • A szerver útvonal: “/directory/file.html”
 • A query string: “year=2023”
 • A horgony: “section1”

Ez az URL egy “file.html” nevű fájlra mutat, amely a “/directory” könyvtárban található a “www.example.com” szerveren. A query string azt jelzi, hogy az év 2023, és a horgony a weboldal “section1” nevű részére mutat. A kommunikáció a szerverrel a HTTPS protokollon keresztül történik.

Mi az a WWW? Kell-e az URL-be?

Korábban gyakran láttuk az URL-ekben a WWW kezdést, ma azonban mintha háttérbe szorultak volna. De mi az a WWW és kell-e használni?

A “www” a weboldalak URL-jének egy része lehet, de nem kötelező. A “www” az “World Wide Web” rövidítése, ami az interneten található dokumentumok és más erőforrások hálózatát jelenti.

A “www” használata az URL-ekben történelmi okokból ered. Az internet korai napjaiban a “www” azt jelentette, hogy a szerver weboldalakat szolgáltat, míg más előtagok, mint például “ftp” vagy “mail”, más típusú szolgáltatásokat jeleztek.

Ma már a legtöbb weboldal nem igényli a “www” használatát, és a böngészők általában automatikusan hozzáadják, ha hiányzik. Azonban néhány weboldal még mindig használja a “www”-t a hagyományok miatt, vagy mert a “www” nélküli és a “www”-vel rendelkező URL-eket különböző helyekre irányítják.

Mi az URI? Mi a különbség az URL és az URI között?

Azok akik weboldalakkal, vagy webfejlesztéssel foglalkoznak, már biztosan belefutottak az URI kifejezésbe is. Ebben a fejezetben gyorsan megnézzük, hogy mi az URL és az URI között.

Az URI, vagyis az Uniform Resource Identifier, egy sztring, amely azonosít egy erőforrást. Az URI-k lehetnek URL-ek (Uniform Resource Locators), amelyek egy erőforrás helyét határozzák meg az interneten, vagy URN-ek (Uniform Resource Names), amelyek egy erőforrást azonosítanak név alapján, függetlenül annak helyétől.

Tehát minden URL egy URI, de nem minden URI egy URL. Egy URL egy specifikus típusú URI, amely információt tartalmaz arról, hogyan érhető el egy erőforrás, és hol található. Ezzel szemben egy URN egy másik típusú URI, amely egy erőforrást azonosít egy név alapján, de nem ad információt arról, hogyan érhető el vagy hol található.

Például, az “https://www.example.com” egy URL, mert meghatározza, hogy a “www.example.com” weboldal hogyan érhető el (a “https” protokollon keresztül) és hol található (az interneten). Ugyanakkor, az “urn:isbn:0451450523” egy URN, mert azonosít egy erőforrást (egy könyvet az ISBN szám alapján), de nem ad információt arról, hogyan érhető el vagy hol található a könyv.

Az URL-ek fajtái, típusai

Az URL-eket több szempont szerint is csoportosíthatjuk, íme a legalapvetőbb URL fajták, típusok:

 1. HTTP vs HTTPS: Fentebb már láthattuk, hogy léteznek HTTP és HTTPS protokollt használó URL-ek. Az HTTP (Hypertext Transfer Protocol) és az HTTPS (HTTP Secure) két különböző kommunikációs protokoll az interneten. Az HTTP nem titkosított, ami azt jelenti, hogy az adatokat nyílt szövegként továbbítják, és potenciálisan hozzáférhetők harmadik felek számára. Ezzel szemben az HTTPS titkosított kapcsolatot használ, ami biztonságosabbá teszi az adatátvitelt.
 2. Abszolút vs Relatív URL: Az abszolút URL az erőforrás teljes címét tartalmazza, beleértve a protokollt, a hosztnév, a portszámot és az útvonalat. Például: “https://www.example.com/directory/file.html”. Ezzel szemben a relatív URL csak az erőforrás helyét határozza meg a jelenlegi helyhez képest. Például, ha már a “https://www.example.com/directory/” oldalon vagyunk, akkor a “file.html” egy relatív URL, amely ugyanarra az erőforrásra mutat.
 3. Statikus vs Dinamikus URL: A statikus URL-ek nem változnak, és általában közvetlenül egy fizikai fájlra mutatnak a szerveren. A dinamikus URL-ek viszont változhatnak, és általában egy szkriptet hívnak meg, amely generálja, változtatja a weboldalt. A dinamikus URL-ek gyakran tartalmaznak lekérdezési paramétereket, mint például “?page=2”.

Ezek a különbségek fontosak, mert befolyásolják, hogyan érhetők el és indexelhetők az erőforrások az interneten. Például, az HTTPS használata javíthatja a weboldal biztonságát és a keresőmotorokban való rangsorolását, míg a relatív URL-ek használata megkönnyítheti a weboldal szerkezetének módosítását anélkül, hogy az összes linket manuálisan kellene frissíteni. A statikus URL-ek könnyebben olvashatók és indexelhetők, míg a dinamikus URL-ek rugalmasabbá teszik a weboldalak generálását.

URL a SEO-ban: Így készíts keresőbarát URL-t

Azt nem mondanánk, hogy az URL-eknek van a legnagyobb szerepük a keresőoptimalizálásban, de az vitathatatlan, hogy igenis van hatásuk mind a SEO-ra, mind a felhasználói élményre. A keresőmotorok számára optimalizált, vagyis SEO-barát URL létrehozása fontos lépés a weboldalad láthatóságának növelésében. Íme néhány tipp, hogyan készíts SEO-barát URL-t:

 1. Használj kulcsszavakat: Az URL-ben használt kulcsszavak segíthetnek a keresőmotoroknak megérteni, milyen témával foglalkozik az oldal. Próbáld meg belefoglalni az URL-be az oldalad tartalmával kapcsolatos legfontosabb kulcsszavakat. Azonban kerüld a kulcsszóhalmozást, mert ez negatívan befolyásolhatja a rangsorolást.
 2. Legyen rövid és érthető: A rövidebb URL-ek általában jobban teljesítenek a keresőmotorokban, mert a felhasználók is könnyebben tudják értelmezni őket. Próbáld meg az URL-eket röviden és tömören tartani, miközben továbbra is informatívak és érthetőek maradnak.
 3. Használj kötőjelet a szavak elválasztására: Az URL-ekben a szavakat általában kötőjellel (“-”) választjuk el egymástól, mert ezeket a keresőmotorok könnyen olvashatják. Kerüld a szóközök és más speciális karakterek használatát.
 4. Használj kisbetűket: Az URL-ekben általában kisbetűket használunk, mert ezeket könnyebb olvasni és kevésbé hajlamosak a hibákra.
 5. Kerüld a felesleges paramétereket: Az URL-ekben lévő felesleges paraméterek zavaróak lehetnek a felhasználók és a keresőmotorok számára. Ha lehetséges, kerüld őket.
 6. Használj HTTPS-t: Az HTTPS használata javíthatja a weboldal biztonságát és a keresőmotorok rangsorolását. A Google előnyben részesíti az HTTPS-t használó weboldalakat.

Ezek az irányelvek segíthetnek abban, hogy SEO-barát URL-eket hozz létre, amelyek javítják a weboldalad láthatóságát a keresőmotorokban. Most pedig nézzünk egy-egy példát egy jó és egy rossz URL-re.

Ilyen egy rossz URL:

http://www.linkcsomag.hu/bejegyzes-12421

Ilyen egy jó URL:

https://linkcsomag.hu/mi-az-az-url-cim

URL struktúra beállítása a WordPress-ben

A WordPress egy rendkívül népszerű tartalomkezelő rendszer (CMS), amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen létrehozzanak és kezeljenek weboldalakat. Az URL-ek beállítása a WordPress-ben fontos része a weboldalad SEO-optimalizálásának.

URL struktúra módosítása WordPress-ben

Íme egy részletes útmutató, hogyan állítsd be az URL-ek struktúráját a WordPress-es weboldaladon:

 1. Bejelentkezés a WordPress adminisztrációs felületére: Először is be kell jelentkezned a WordPress adminisztrációs felületére. Ez általában a “www.atedomainneved.hu/wp-admin” URL-en érhető el.
 2. Navigálás a Közvetlen hivatkozások beállításaihoz: A bal oldali menüben kattints a “Beállítások” menüpontra, majd válaszd a “Közvetlen hivatkozások” (angolul Permalink) opciót. Itt tudod beállítani, hogy milyen formátumban jelenjenek meg az URL-ek a weboldaladon.
 3. Válaszd ki az URL struktúrát: A közvetlen hivatkozások oldalon több előre definiált URL struktúra közül választhatsz. Ezek között van például az „Egyszerű”, amely SEO szempontjából nem ajánlott, vannak olyanok, amelyek dátumot is tartalmaznak, de ezek inkább a 2000-es évek elején voltak menők. Mi leginkább a „Bejegyzés címe” opciót ajánljuk, vagy az „Egyéni struktúra” lehetőséget, ahol struktúracímkéket használhatunk. Ha azt szeretnénk, hogy a kategória címe és a bejegyzés címe szerepeljen az URL-ben, akkor használjuk ezt: /%category%/%postname%/
 4. Mentés: Ne felejtsd el menteni a változtatásokat, miután beállítottad az URL struktúrát. Kattints a “Módosítások mentése” gombra az oldal alján.

Fontos megjegyezni, hogy az URL struktúra megváltoztatása befolyásolhatja a már létező oldalak és bejegyzések URL-jét, ezért érdemes ezt óvatosan csinálni. Ha nem vagy biztos benne, hogy jól csinálod, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, vagy használni egy SEO bővítményt, ami segít optimalizálni az URL-eket.

Mi az az URL átirányítás, mikor van rá szükség és hogyan valósíthatom meg?

Az URL átirányítás egy technika, amelyet arra használunk, hogy egy weboldal látogatóit egy másik URL-re irányítsuk át. Az átirányításokat számos okból használják, beleértve a weboldalak szerkezetének megváltoztatását, a tartalom frissítését, a hibás linkek javítását. Mindegyik említett példa kihatással lehet a SEO eredményeinkre, így érdemes az átirányításokat körültekintően elvégezni.

Az URL átirányítások két nagy típusát különböztetjük meg:

 • Szerveroldali átirányítások: 301-es átirányítás, 302-es, 303-as, 307-es
 • Kliensoldali átirányítások: Meta refresh, JavaScript átirányítás

A leggyakrabban használt átirányítás a 301-es, amely egy állandó átirányítás, és azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy az eredeti URL-t véglegesen az új URL-re irányították át. A 301-es átirányítások fontosak a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából, mivel lehetővé teszik a keresőmotorok számára, hogy a régi URL-ek linkjeinek erejét az új URL-ekre továbbítsák.

Az átirányításokat többféleképpen is megvalósíthatjuk, íme néhány a legnépszerűbbek közül.

.htaccess irányítás

A htaccess átirányítások a webszerver .htaccess fájljába kerülnek. A .htaccess egy speciális konfigurációs fájl, amely lehetővé teszi a webszerver beállításainak módosítását.

Egy átirányítás elkészítéséhez először szükségünk van a RewriteEngine modul engedélyezésére, majd ezt követően már elkészíthetjük az átirányításokat.

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
</IfModule>

Például a következő htaccess sor egy 301-es átirányítást hoz létre:

Redirect 301 /régi-url/ https://www.ateweboldalad.hu/új-url/

JavaScript átirányítás

A JavaScript átirányítások a böngészőben valósulnak meg egy JavaScript kód segítségével. A JavaScript kód megváltoztatja a böngésző URL-jét, így a böngésző az új URL-t tölti be.

A JavaScript átirányítás megvalósításához a következő struktúrát kell használni:

<script>
window.location.href = "új-url";
</script>

Átirányítás WordPress-ben

A WordPress az átirányítások megvalósítására számos lehetőséget kínál, még úgy is, hogy gyárilag nem támogatja az átirányítások készítését.

De használhatjuk a WordPress-es weboldalunk esetében is a fent említett .htaccess és JavaScript módszereket, vagy tölthetünk le bővítményt is.

Ha használunk SEO bővítményt, például Rank Math vagy Yoast SEO, akkor ezek általában biztosítanak átirányítási lehetőséget, mert ez is szerves része a SEO-nak. De találhatunk akár konkrétan erre dedikált célbővítményt is, az egyik legnépszerűbb: Redirection.

Mi az az URL rövidítés, és mikor érdemes használni?

Az URL rövidítés egy olyan technika, amellyel a hosszú URL-eket sokkal rövidebb hosszúságú URL-ekké alakítják, csökkentve azok karakterszámát. Ezt olyan átirányítással érik el, amely a hosszú URL-lel rendelkező weboldalra hivatkozik.

Az URL rövidítésnek számos előnye van, többek között:

 • Könnyebb megjegyezni és megosztani: A rövid URL-ek könnyebben megjegyezhetők és megoszthatók, mint a hosszú URL-ek. Ez különösen hasznos, ha a linkeket e-mailben, SMS-ben vagy közösségi médiában kell megosztani.
 • Több helyet takarít meg: A rövid URL-ek kevesebb helyet foglalnak el, mint a hosszú URL-ek. Ez fontos lehet, ha korlátozott hely, karakterszám áll rendelkezésre, például egy tweetben vagy egy QR-kódban.
 • Javítja a konverziókat: Esettanulmányok azt mutatják, hogy a rövid URL-ek javítják a konverziókat. Ez azért van, mert a felhasználók nagyobb valószínűséggel kattintanak egy rövid URL-re, mint egy hosszú URL-re. Ennek egyik oka, hogy megbízhatóbbnak, könnyebben értelmezhetőnek találják a rövidebb URL címeket.

Az URL rövidítést megvalósíthatjuk a saját weboldalunkon is, azzal, hogy eleve rövid URL-eket adunk a tartalmainknak, de ha ez esetleg valamilyen okból nem lenne lehetséges, vagy külső forrásokból származó tartalmak URL címét szeretnénk lerövidíteni, akkor használhatunk külső szolgáltatásokat.

Néhány népszerű URL-rövidítő szolgáltatás:

URL cím ellenőrzés

Az URL cím ellenőrző egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi az URL címek felülvizsgálatát és ellenőrzését. Az URL cím ellenőrzők számos különböző funkciót kínálhatnak, többek között:

 • Az URL cím helyességét és érvényességét ellenőrzi.
 • Az URL címet átirányításokra vizsgálja.
 • Az URL címet biztonsági szempontból értékeli.
 • Az URL címet SEO szempontból értékeli.

Példák URL cím ellenőrzőkre:

Állítsd össze a saját linképítési csomagod

Építs valódi minőségi linkeket, nálunk a DA érték mellé valós, organikus forgalom is társul. Mi nem kényszerítünk bele különböző csomagok vásárlásába, állítsd össze a saját linképítési csomagod úgy, ahogy te akarod. Már a rendelés során látod, hogy végül mennyit kell fizetned.