Webshop linképítés: Hogy építs linket egy webáruház számára?

Webshop linképítés: Hogy építs linket egy webáruház számára?

Webshopot üzemeltetsz és túl erős a konkurencia? Több száz linkje van, amivel te nem tudod felvenni a versenyt? Ebben a cikkben ajánlunk pár megoldást, amelyekkel te is gyarapíthatod a linkjeid számát.

Mi az a linképítés?

A linképítés egy olyan SEO (Search Engine Optimization, azaz keresőoptimalizálás) technika, amelynek célja, hogy minél több, a weboldalunkra (jelen esetben webshopunkra/webáruházunkra) mutató hivatkozást (linket) szerezzünk más weboldalakról.

A linképítés fontos része a SEO-nak, mert a keresőmotorok, mint például a Google vagy a Bing, a linkek számát és minőségét is figyelembe veszik a weboldalak rangsorolásakor. Minél több minőségi link mutat egy webshopra, annál valószínűbb, hogy a webáruház jobb helyet foglal el a keresési találatok között.

Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden link egyenlő. A keresőmotorok figyelembe veszik a link forrásának minőségét is. Például: egy link, amely egy megbízható, jól ismert weboldalról származik, több linkerőt ad, mint egy kevésbé ismert vagy alacsony minőségű weboldalról származó link. Ezért a linképítés során a minőségi linkek megszerzése éppen olyan fontos, mint a linkek mennyiségének növelése.

Röviden, a linképítés egy stratégiai folyamat, amelynek célja, a weboldal láthatóságának növelése a keresőmotorokban, javítva ezzel a weboldal forgalmát és rangsorolását. Ez a folyamat időigényes és folyamatos erőfeszítést, munkát igényel, de ha jól és okosan van megvalósítva, jelentős előnyökkel járhat a webshop és üzemeltetője számára. Ha esetleg kiszerveznéd a linképítést, akkor érdemes megnézned szolgáltatásainkat.

A linképítés fontossága

Az elsődleges és legfontosabb ok, amiért a linképítés elhanyagolhatatlan, az a keresőmotorokra való optimalizálás. A keresőmotorok, mint például a Google, komplex algoritmusokat használnak a weboldalak rangsorolásához a keresési eredmények között. Ezen algoritmusok egyik kulcsfontosságú eleme a bejövő linkek, vagy más néven backlink-ek száma és minősége. Minél több minőségi backlink mutat egy weboldalra, annál jobb helyet foglal el az adott weboldal a keresési eredmények között. Persze abban az esetben, ha más hátráltató tényező nincs, azaz rendben van a weboldal és a termékeink leírásai, képei is megfelelőek. De azt elmondhatjuk, hogy teljesen azonos feltételek mellett, az a webáruház fog jobban szerepelni a keresőben, amelyre több minőségi link mutat.

Az előző bekezdésben említett ok következménye a webáruház láthatóságának növekedése, hiszen a jobb helyezések elérése magával hozza a láthatóság javulását is. Azaz a webshop többször fog egyes keresésekre jobb pozícióban megjelenni, így ennek következtében több látogató kerül az online áruházba. A gondolatmenetet folytatva, a több látogató több érdeklődőt, vásárlót és bevételt eredményez.

További előnye a linképítésnek, a márkaismertség növelése. Ha egy nagyobb oldalon jelensz meg linképítés formájában, akkor azt átvehetik kisebb oldalak is, így ha a linképítés célja a márkaismertség növelése, akkor ez a megoldás duplán hasznos lehet. Hiszen egyszerre építheted a weboldalad linkprofilját és ismertségét. Ez különösen fontos a versenyképes online piacon, ahol a márkák közötti verseny folyamatosan növekszik.

Végül, de nem utolsósorban, a linképítés segít a hitelesség növelésében. A webshopodra mutató minőségi linkek növelik a kereskedő hitelességét a látogatók és a keresőmotorok szemében egyaránt. Gondoljunk bele, hogy ha azt látjuk egy általunk elismert portálon, hogy egy terméket ajánlanak, akkor mi is szívesebben szavazunk bizalmat neki. Ez különösen fontos a bizalomépítésében, ami elengedhetetlen a hosszú távú siker érdekében.

Összefoglalva, a linképítés lényege, hogy növelje a weboldal/webshop láthatóságát, forgalmát, hitelességét, márkaismertségét és javítsa helyezéseit a keresőkben, ami mind hozzájárul a weboldal sikeréhez. Ezért nagyon fontos, hogy időt és erőfeszítést fektess a linképítésbe.

Mire figyelj a linképítés során?

A linképítés során számos tényezőt kell figyelembe venni, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el. Íme néhány kulcsfontosságú szempont, amire érdemes odafigyelni:

  • A link forrása: A link forrásának nagyon fontos. Egy link, amely egy magas rangú, megbízható weboldalról származik, több linkerőt ad, mint egy alacsony minőségű vagy kevésbé ismert weboldalról származó link. A link minősége az egyik legfontosabb szempont.
  • A link szövege/horgonyszöveg (anchor text): A link szövege, vagyis az a szöveg, amire a látogatók rákattintanak, szintén fontos szerepet játszik a SEO-ban. A link szövegének tartalmaznia kell a webshopod kulcsszavait, de kerülni kell a túloptimalizálást, mert ez negatívan befolyásolhatja a weboldalad rangsorolását. Azaz a legjobb az, amikor a horgonyszövegek egy része tartalmazza a kulcsszót, egy része pedig nem. Amikor nem tartalmazza a kulcsszót, akkor írjuk a domain/cég/weboldal nevét, vagy kattintásra ösztönző kifejezéseket, például: ide kattintva, itt, kattints ide, még több stb. Ilyen egy jó, egyszerű kulcsszavas horgonyszöveg: „olcsó kutyaházak”, ilyen pedig egy rossz horgonyszöveg: „nagyon olcsó, kedvező áron elérhető, megfizethető kutyaház kutyáknak télre”.
  • A link természetessége: A keresőmotorok előnyben részesítik a természetes módon szerzett vagy természetesnek tűnő linkeket. Ez azt jelenti, hogy a linkeknek organikusan, a tartalom minőségéből adódóan kell(ene) keletkezniük. Itt fontos megjegyezni, hogy természetesen módon nagyon nehéz linkeket szerezni, egy induló webshopnak, vagy nem egyedi terméket áruló webáruháznak szinte lehetetlen is. Amikor már országosan ismert egy cég, webshop (például Emag), akkor természetesen tudnak természetes módon linkeket szerezni, de egy induló áruháznak, vállalkozásnak nagyon nehéz. Így ilyenkor is érdemes a linképítéshez, linkvásárláshoz fordulni, csak törekedni kell arra, hogy az természetesnek hasson, azaz, ha a webshopra az elmúlt egy évben 0 link épült, akkor ne vásároljunk 100 linket egyik napról a másikra, mert az felettébb gyanús lesz, és a várt hatás is el fog maradni. Ha szeretnél linkeket vásárolni úgy, hogy megmaradjon a természetes jellege és hatása is legyen, akkor irány a főoldalunk.
  • A link diverzitása: A bejövő linkeknek változatos forrásokból kell származniuk, beleértve a partnereket, blogokat, hírportálokat, fórumokat stb. Nagyon fontos, hogy a linkek különböző oldalakról származzanak, minél több különböző forrásból hivatkoznak ránk, annál hitelesebbek leszünk a keresők szemében. Ez a diverzitás pozitívan befolyásolja a webshop rangsorolását.
  • Az oldal mutatói: Az oldal mutatói is sokat tudnak számítani, de itt inkább több mérőszámot együttesen érdemes figyelni, mint sem külön-külön. Az egyik ilyen legfontosabb mérőszám a forgalom, a látogatottság. Ehhez még érdemes hozzávenni a DA értéket, amely egy oldal erősségét próbálja megbecsülni. A Domain Authority-nál (DA) minél magasabb az érték, annál erősebbnek tekinthető az oldal. Hasonló mérőszámok a DR és a TF is, ezeknél is a magasabb érték jobbnak mondható. Amire még érdemes ránézni, az a Spam Score, törekedjünk rá, hogy az oldal, amely ránk mutató linket helyez el az oldalán, minél kisebb Spam Score értékkel rendelkezzen. Linkmarketing (linképítés más szóval) során lesznek olyan oldalak, amelyeknél erősebb lesz a forgalom, de kisebb a DA, lesznek olyanok, ahol erősebb a DA, de magasabb a Spam Score, arra kell törekedni, hogy ezen értékek figyelembe vételével próbáljuk meg a lehető legértékesebb linkeket kiválasztani az oldalunk számára.
  • A link kontextusa: A linkelő weboldal témájának relevánsnak kell lennie a webshopod/terméked témájára nézve. Például, ha egy weboldal a kutyákkal foglalkozik, mi pedig állateledeleket értékesítünk, akkor az erről az oldalról érkező link nagyon értékes lehet számunkra. Így lehet, hogy egy gyengébbnek mondható oldal (kevesebb látogató, kisebb DA/DR/TF értékek) többet ér számunkra, csak azért, mert releváns a mi webshopunkra nézve, mint egy nagyobb, de tartalomban hozzánk nem illeszkedő oldal.

Hogy vedd fel a versenyt az erősebb konkurenciával szemben linképítés során?

Az teljesen egyértelmű, hogy egy régebb óta piacon lévő szereplővel nem egyszerű felvenni a versenyt, pláne akkor nem, ha egy nagyon kompetitív témában értékesítesz. Hogy legyen esélyed életben maradni egy komolyabb konkurencia mellett, alternatív megoldásokat kell keresni.

Íme néhány tipp, amellyel túl járhatsz a konkurenciád eszén:

  • Írj blogot: Keresd meg azokat a kulcsszavakat, amelyekkel forgalmat tudsz terelni az oldaladra, és írj olyan informatív cikkeket, amelyeknek a konkrét céljuk nem az eladás, hanem az ismeretterjesztés. De mit érsz olyan cikkekkel, amelyekből nem lesz vásárlásod? Ezek a cikkek növelik a márkaismertséged, több látogató ismerkedik meg a webshopoddal, ezenfelül több linket szerezhetsz a blogcikkeiddel, mint a termékoldalaiddal, így ezek a cikkek növelik a weboldalad egészének értékét, így közvetve javítják egyéb tartalmak helyezéseit is, mint a kategóriaoldalakét vagy termékoldalakét. Illetve, ha valaki elolvassa a cikked, lehet, hogy körbenéz a webshopban is, ha már úgyis ott jár.
  • Fókuszálj arra (is), ami a konkurenciának eszébe sem jut: Készíts olyan kategóriákat, cikkeket, amelyekre a konkurencia nem is gondolna. Ha kutyaházakat értékesítesz, és a konkurenciád lefedte a „szigetelt kutyaház”, „fűthető kutyaház” kategóriákat, akkor értelemszerűen ezekben a kategóriákban nehéz lesz legyőzni őt, de biztosan találsz olyan területeket, amelyeket ő nem fedett le, ilyenek például: a „luxus kutyaház”, a „műanyag kutyaház”, a „kutyaház függöny” vagy az „egyszerű kutyaház”. Ezek mind olyan kulcsszavak, amelyek szép forgalmat hoznak, de nem biztos, hogy a konkurencia lehajol értük. Te tedd meg, és természetesen ne felejtsd el ezek mellett azokat a kulcsszavakat sem, amelyekre még most nincs esélyed, de később igen is lehet, ilyenek a fent említett „szigetelt kutyaház” és „fűthető kutyaház”.
  • Készíts minőségi kategóriákat: Nagyon sokan megfeledkeznek a kategóriák fontosságáról, és csak a termékekre helyezik a hangsúlyt. Ez óriási hiba, tárd fel, hogy milyen kategóriákat érdemes készítened, és ha megvannak akkor törekedj a maximumra. Készíts minőségi kategóriákat, írj minden kategóriának leírást, ha a téma és a webshop igényli, akkor adj képeket is a kategóriához.
  • Csinálj videókat: Ha olyan területen van webshopod, ahol a felhasználók igénylik a vizuális tartalmakat, akkor a képek mellett érdemes videókat is készíteni. Ezeket felhasználhatod a termékoldalon, a közösségi médiában, TikTokon és YouTube-on is.
  • Influencer/videós marketing: Ha a kereted engedi, akkor küldj ki termékmintákat influenszereknek vagy videós tartalomgyártóknak, akik cserébe megemlítik a webáruházad, promotálnak téged.
  • Szerezz olyan linkeket, amelyeket a konkurencia nem: Ha van blogod, amely tényleg olyan cikkeket tartalmaz, amelyre az emberek kíváncsiak, akkor az már önmagában képes linkszerzésre, de ezt támogasd meg még több kreatív linkszerzési ötlettel, amelyekről lentebb bővebben olvashatsz.

Ingyenes linképítési módszerek webáruházak számára

Számos ingyenes linképítési módszer van, amelyet a webshopok kiválóan ki tudnak aknázni, lentebb kifejtjük az általunk ajánlott módszereket.

Partnerek, beszállítók

Ezen megoldás kiválóan tud működni olyan webáruházak számára, akik több beszállítóval vagy partnerrel dolgoznak együtt. Kérjük meg őket, hogy adjanak linket az oldalunkra mutatva a saját weboldalukról. Legyen szó akár cikkből érkező linkről, akár termékoldali linkről, akár főoldali márkaemlítésről, minden link számít. Hogy szívesebben belemenjenek cserébe felajánlhatunk egy viszontlinket a saját webáruházunkból.

Vendégblogolás, linkcsere

A vendégblogolás és a linkcsere között nagy az áthallás, mert igazából csak annyiban különbözik a két dolog, hogy vendégblogolás esetén nem kell viszontlinket adnunk a másik fél számára. Azaz a linkcserénél mi is adunk linket és mi is kapunk, míg a vendégblogolásnál egy tartalmat adunk a partner számára, amely tartalmaz egy ránk mutató linket. Utóbbihoz extrém jó minőségű tartalom készítésére van szükség, hogy a másik félnek megérje kirakni viszontlink nélkül.

Ezen ingyenes módszer alkalmazásához olyan weboldalakat kell keresnünk, akik lehetőséget biztosítanak a vendégblogolásra, vagy nyitottak a linkcserére. A vendégblogolásra/linkcserére alkalmas weboldalak kereséséhez használjuk a keresőt, írjunk be olyan kulcsszavakat, amelyek relevánsak számunkra, ha találtunk megfelelőt, akkor vegyük fel velük a kapcsolatot e-mail formájában, és kérdezzük meg őket, hogy nyitottak lennének-e egy vendégblogolásra vagy linkcserére. Alternatív módszerként írjuk be a keresőbe, hogy „küldj be cikket” vagy valami hasonlót és a kilistázott oldalak közül válasszuk ki a legmegfelelőbbet.

Sajtóközleményes linképítés

A sajtóközleményes linképítés is egy nagyszerű ingyenes módszer, amihez mindössze annyira van szükségünk, hogy keresünk egy olyan témát, ami érdekes, aktuális és még nincs feldolgozva Magyarországon, vagy abban az országban, ahol a webáruházunk üzemel.

Ha megvan a téma, akkor írunk belőle egy kiváló, informatív cikket, amelyet kiküldünk újságíróknak. Ehhez témába vágó híroldalakat kell keresnünk, ahonnan ki kell gyűjtenünk a főszerkesztő vagy újságíró email címét. Gyűjtsünk össze minimum 15-20 ilyen email címet és küldjük el nekik a sajtóközleményt, amely tartalmaz egy ránk mutató hivatkozást. Azért szükséges minél több szerkesztőségnek elküldeni, mert biztosan lesznek olyanok, akik nem fogják közzétenni a tartalmat, minél több hírportál kapja meg, annál nagyobb rá az esély, hogy a sajtóközlemény kikerüljön.

Ismét fontos megjegyezni, hogy a szerkesztők csak akkor fogják megosztani a tartalmat, ha az új, releváns és tényleg értékes. Ha egy ilyen sajtóközlemény egy ismertebb oldalra kikerül, akkor valószínű, hogy más portál is átveszi, így a megtérülés sokkal nagyobb lehet, mint egyéb esetekben.

Helyi lapok

Ha helyi kötődésű webshopot, vállalkozást üzemeltetünk, akkor érdemes felkeresnünk a szolgáltatásunkhoz köthető helyi lapokat, legyen szó városi vagy megyei lapokról, akik ha nem túl nagyra nőtt újságok/weboldalak, akkor általában érdeklődéssel fogadják a helyi vállalkozókat.

Ha kis kapacitással működő lapról van szó, akkor az is lehet, hogy nem ők írják meg a cikket rólad, hanem magadnak kell megírnod és eljuttatnod nekik, ekkor részletesen mutasd be tevékenységed, termékeid, webáruházad és hagyj egy magadra mutató linket.

Márkaemlítések linkekké alakítása

Vannak olyan esetek, amikor megemlítik a márkánkat, webshopunkat vagy egyedi termékünket egy weboldalon, de elfelejtenek linket adni hozzá. Szerencsére ezeket a világ legegyszerűbb dolga linkekké alakítani. Egyetlen hátránya, hogy ehhez már eléggé haladó szinten kell járnunk, hogy beszéljenek rólunk az interneten.

image 1

Na de nézzük a konkrét lépéseket:

  1. Menjünk fel a Google Alerts/Értesítő oldalára, elérhetősége itt: google.hu/alerts
  2. Vegyünk fel egy új értesítőt, ide írjuk be a márkánk nevét, a weboldalunkat vagy a saját nevünket, azaz azt, amit figyelni szeretnénk.
  3. Ha a rendszer értesítőt küld, akkor ellenőrizzük, hogy kaptunk-e linket az oldalról.
  4. Ha nem kaptunk linket, írjunk a cikk szerzőjének vagy a weboldal üzemeltetőjének emailben.

Mivel ezekben a cikkekben megemlítenek minket, így általában linket is szoktak adni utólag.

Pinterest

A Pinterest valójában egy vizuális keresőmotor, ami a felhasználók egy részének az elsődleges keresőmotorja, ami azt jelenti, hogy nem a Google-ben vagy a Bing-en keresnek, hanem itt. Így érdemes a Pinterest-re is tartalmat gyártanunk vagy néhány érdekesebb, vizuális tartalmunkat (termékünket) megosztani, mert nem csak értékes linket kaphatunk az oldalról, hanem forgalmat is.

image 5

És még arra is van lehetőségünk, hogy minden tartalmunkat automatikusan publikáljuk a Pinterest-en egy RSS feed segítségével.

Fizetős linképítési lehetőségek webshopok számára

Komolyabb konkurencia esetén nem biztos, hogy elegek lesznek az ingyenes linképítési módszerek, így szükség lehet fizetős megoldásokra, amelyek költségei leginkább a webshopod témájától, méretétől és a konkurenciák erősségétől függ.

Fizetős linképítés

A fizetős linképítés az a szolgáltatás, amikor megbízunk valakit, hogy szerezen linkeket a webáruházunk számára. Nagyobb és közepes webshopok szinte mind csinálják, hiszen ez a keresőben való előrelépés egyik leghatékonyabb módja, és valószínűleg neked is kell egy idő után, ha a webáruházad megrekedt egy szinten, vagy huzamosabb ideje képtelen vagy a konkurencia elé kerülni. Hiszen utóbbi esetében a konkurenciádnak valószínűleg erősebb a linkprofilja, így a Google magasabbra értékeli és helyezi a keresőben. Ilyenkor nincs mese: erősíteni kell a weboldalad, a rád mutató linkek tekintetében, és sokszor csak a fizetős megoldás jöhet szóba egy komolyabb konkurencia esetén.

Mi vállaljuk, hogy az általad meghatározott mennyiségben szerzünk eseti alapon vagy havi rendszerességgel minőségi, valódi forgalommal rendelkező weboldalakról érkező linkeket. De kérlek vedd figyelembe, hogy a linképítés időigényes folyamat, főleg komoly versenytársak esetén. Gyenge versenyben is minimum 3-4 hónap után lesz valós látszata a munkának, míg komolyabb versenytársak esetén érdemes minimum 6-12 hónappal számolni.

A fizetős linképítés belépési költsége viszonylag alacsony: az aktuális árakról a főoldalunkon tájékozódhatsz. Azonban ebben az esetben is a konkurencia a mérvadó, ha gyenge a verseny, akkor havi 1-2 linkkel már érhetsz el eredményeket, de komolyabb verseny esetén, lehet, hogy havi 5-10-20 linkre is szükséged van. Ha ezzel kapcsolatban kérdésed merülne fel, nyugodtan írj nekünk és segítünk meghatározni, hogy havi hány linkkel lehetsz képes legyűrni a konkurenciát.

Terméktesztek

Ha olyan termékeket gyártasz, vagy értékesítesz, amelyek érdekesek lehetnek terméktesztek szempontjából, és büdzséd engedi, akkor küldj ki termékeket különböző sajtóorgánumoknak, akik véleményt írhatnak a termékről, illetve viszontlinket biztosíthatnak számodra a megírt terméktesztből.

Ennek a költsége leginkább az általad árult termékektől függ, hiszen ezt oda kell adnod a tesztelőnek. Rajtad múlik, hogy visszakéred-e vagy nála hagyod. Illetve ilyenkor a webshop üzemeltetőjének „illik” állni a szállítás költségét. Nagyobb portálok esetén akár még az is számításba jöhet, hogy pénzt kérnek a termék teszteléséért, de ha értékes és/vagy egyedi terméket árulsz, akkor ettől eltekinthetnek.

Affiliate marketing, árösszehasonlító oldalak

Gondolkozz affiliate marketingben. Hogy mi az az affiliate marketing? Az affiliate marketing egy olyan üzleti modell, amelyben egy webshop termékeit nem csak az eredeti webshopban lehet megtalálni, hanem különböző weboldalakon/árösszehasonlító oldalakon is. Ebben az esetben a külsős weboldalak nem értékesítik a terméked, csak látogatót terelnek a webshopodra, a vásárlás ugyanúgy nálad lesz teljesítve, a kiszállítást ugyanúgy te intézed, csak a partner cserébe jutalékot kap minden sikeres eladás után.

Ezen az elven működnek a különböző árösszehasonlító oldalak is, például az arukereso.hu vagy az argep.hu. Ezekre az oldalakra is megpróbálhatunk bekerülni, ám a jutalékon kívül érdemes még bekerülési költséggel is számolni, azonban sincs mindenhol.

Az affiliate marketingnek több előnye van: linkeket szerzünk, új közönségekhez juttatjuk el a termékeinket, illetve plusz eladásokat realizálunk ezekből.

Jótékonykodás

Ha olyan terméket árulunk a webáruházunkban, amelyet jótékony célra is fel tudunk ajánlani, akkor miért ne tennék? Egyszerre támogatunk egy nemes ügyet, és szerzünk viszontlinkeket, ha a felajánlást leközlik a saját weboldalukon.

Ennek egyéb költsége szintén nincs, egyedül a felajánlott termékek „kiesésével” kell számolnunk.

Nyereményjátékok

Ezzel a módszerrel már kicsit nehezebb viszontlinkeket szerezni, hiszen általában csak akkor közlik le a nagyobb híroldalak, ha tényleg nagyon nagy értékű nyereményt lehet nyerni. De ha nem országos ismertségű híroldalakkal számolunk, akkor is találhatunk olyanokat, amelyek összegyűjtik a különböző futó nyereményjátékokat és említést tesznek róluk a weboldalukon, ezekre te is kikerülhetsz, és értékes viszontlinket szerezhetsz az oldaladra mutatóan.

Arról nem is beszélve, hogy a nyereményjátékkal közösséget építesz, futótűzszerűen terjedhetsz a közösségi médiában, mellyel növelheted a márkaismertséged és potenciális érdeklődőket csábíthatsz a webáruházadba, akik később visszatérhetnek vásárolni.

Állítsd össze a saját linképítési csomagod

Építs valódi minőségi linkeket, nálunk a DA érték mellé valós, organikus forgalom is társul. Mi nem kényszerítünk bele különböző csomagok vásárlásába, állítsd össze a saját linképítési csomagod úgy, ahogy te akarod. Már a rendelés során látod, hogy végül mennyit kell fizetned.