Link fogalma, jelentése: Mi az a hiperhivatkozás, hyperlink?

Link fogalma, jelentése: Mi az a hiperhivatkozás, hyperlink?

Ebben a cikkben megismerkedünk a link (avagy hiperhivatkozás vagy hyperlink) fogalmával, jelentésével, illetve felépítésével. Ezeken felül bemutatjuk a linkek fajtáit, illetve még a linképítésre is kitérünk.

A “link”, vagy más néven “hiperhivatkozás” vagy “hyperlink”, az internet egyik alapvető építőköve. A link egy olyan referencia vagy hivatkozás, amely a felhasználót egy weboldalról egy másikra irányítja, vagy ugyanazon az weboldalon belül egy másik szakaszra vagy oldalra.

A linket el lehet helyezni szövegen, képen, vagy akár egy gombon is. Amikor rákattintasz, átirányít egy másik weboldalra vagy dokumentumra. A linket általában aláhúzás és/vagy színváltás jelzi a szövegben, hogy könnyebb legyen elkülöníteni a nem kattintható szövegtől.

A linkek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy könnyedén navigáljanak az interneten, és hozzáférjenek a kívánt információhoz anélkül, hogy be kellene írniuk a teljes URL-t a böngésző címsorába. Ezenkívül a linkek segítenek a keresőmotoroknak, mint például a Google, hogy indexeljék a weboldalakat, és meghatározzák a weboldalak közötti kapcsolatokat.

A “link” szó angol eredetű, és számos nyelven használják az internetes hivatkozások jelölésére. A “link” szó magyar fordítása “kapcsolat”, „láncszem”, „kapocs” vagy “összeköttetés” lehet, de az internetes kontextusban általában az angol eredeti kifejezést használják.

Az interneten a “link” szónak számos alternatív elnevezése van. Az egyik leggyakoribb alternatív elnevezés a “hiperhivatkozás” vagy “hyperlink”. Ez a kifejezés a görög “hyper” (túl, felett) és az angol “link” (kapcsolat) szavakból származik, és azt jelenti, hogy a link túllép a hagyományos lineáris szövegolvasási módon, és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy közvetlenül ugorjon egy másik szövegrészhez vagy weboldalhoz.

Egy másik gyakran használt kifejezés a “webhivatkozás” vagy “weblink”, amely kifejezetten a weboldalak közötti hivatkozásokra utal. Ezenkívül a “URL” (Uniform Resource Locator) kifejezést is használják a linkre, bár ez technikailag a link céljának pontos címét jelenti.

A SEO (Search Engine Optimization) szempontjából a “bejövő link” vagy “backlink” kifejezéseket gyakran használják a más weboldalakról érkező linkekre. Ezek a linkek kulcsfontosságúak a weboldal rangsorolásának javításában a keresőmotorokban.

Mire használjuk a linkeket?

A linkek olyan alapvető elemek az internet életében, hogy szinte mindegyik weboldal használja. Íme néhány kulcsfontosságú felhasználási mód:

 • Navigáció: A linkek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy könnyedén navigáljanak egy weboldalon belül, vagy akár különböző weboldalak között. Egy linkre kattintva a felhasználók gyorsan elérhetik a kívánt információkat anélkül, hogy be kellene írniuk a teljes URL-t a böngésző címsorába.
 • Tartalom megosztása: A linkek lehetővé teszik a tartalom egyszerű megosztását. Például, ha találsz egy érdekes cikket vagy videót, egyszerűen elküldheted a linket másoknak, akik aztán rákattinthatnak a linkre, hogy elérjék és megtekinthessék a tartalmat.
 • SEO (Keresőoptimalizálás): A linkek kulcsfontosságúak a SEO szempontjából. A keresőmotorok, mint például a Google vagy a Bing, a linkeket használják a weboldalak közötti kapcsolatok és a tartalom relevanciájának meghatározására. A minőségi bejövő linkek (más weboldalakról a te oldaladra mutató linkek) javíthatják a weboldalad rangsorolását a keresési eredményekben.

A link, vagy hiperhivatkozás, alapvetően egy cél URL-ből (Uniform Resource Locator), és néhány további attribútumból áll, amelyek meghatározzák a link viselkedését és megjelenését.

Egy HTML link a következőképpen néz ki:

<a href="https://www.example.com" title="Példa oldal">Kattints ide</a>

Íme a link alapvető elemei:

Cél URL

A cél URL a link „célja”, vagyis az a weboldal vagy dokumentum, ahova a link átirányítja a felhasználót. Ez lehet egy teljes webcím (például https://www.example.com/page.html), vagy egy relatív útvonal (például /page.html). A kettő közötti különbségről egy bekezdéssel lentebb beszélünk.

Abszolút vagy relatív

A link lehet abszolút vagy relatív. Az abszolút link a teljes URL-t tartalmazza, a domain nevet és az útvonalat. A relatív link csak az útvonalat vagy egy adott oldalon belüli szakaszt tartalmazza. A relatív linkek hasznosak lehetnek, ha ugyanazon a weboldalon belül szeretnénk navigálni.

 • Példa abszolút linkre: https://linkcsomag.hu/blog/linkepites-fogalma/
 • Példa relatív linkre: /blog/linkepites-fogalma/ vagy #linkrendeles

Horgonyszöveg

A horgonyszöveg (vagy anchor text) az a szöveg, amelyre a felhasználónak rá kell kattintania a link aktiválásához. Ez általában rövid, leíró szöveg, amely tájékoztatja a felhasználót a link céljáról.

Cím

A cím (vagy title) attribútum egy opcionális szöveg, amely akkor jelenik meg, amikor a felhasználó az egérrel a link fölé viszi a kurzort. Ez további információkat adhat a linkről.

Target

A target attribútum azt határozza meg, hogy a linkelt dokumentum/weboldal melyik ablakban nyílik meg.

 • _blank: Új ablakban nyitja meg a linkelt oldalt.
 • _self: Ugyanabban az ablakban nyitja meg a linkelt oldalt.

Rel

A rel attribútum a linkelő és a linkelt oldal közötti kapcsolat meghatározására szolgál.

 • nofollow: A nofollow attribútum azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy ne vegyék figyelembe a linket a rangsorolásnál.
 • dofollow: A dofollow attribútum (ami alapértelmezésben minden linken van, ha nem jelezzük másképp) azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy vegyék figyelembe a linket a rangsorolásnál.
 • ugc: Az ugc (User Generated Content) attribútum a felhasználók által generált tartalomra mutató linkeket jelöl.
 • sponsored: A sponsored attribútum a fizetett vagy szponzorált linkeket jelöli.
 • alternate: Az alternate attribútum alternatív verzióra (például mobil verzió) vagy alternatív nyelvű oldalra mutató linkeket jelöl.

Ezeknél több tulajdonság létezik, de a mi szempontunkból most ezek voltak a legérdekesebbek.

Linkek fajtái

Az interneten számos különböző típusú linket találhatunk, amelyet különböző szempontok alapján tudunk csoportosítani. Íme néhány a leggyakoribbak közül:

 • Linkek az irányuk szerint
  • Bejövő linkek (Inbound Links): A bejövő linkek, más néven inbound linkek, olyan linkek, amelyek egy másik weboldalról a te oldaladra mutatnak.
  • Kimenő linkek (Outbound Links): A kimenő linkek, más néven outbound linkek, olyan linkek, amelyek a te weboldaladról egy másik weboldalra mutatnak.
 • Az oldaladra mutató linkek szerint
  • Belső linkek (Internal Links): A belső linkek olyan linkek, amelyek ugyanazon a weboldalon belül navigálnak.
  • Külső linkek (Backlinks): A külső linkek, más néven backlinkek, olyan linkek, amelyek egy másik weboldalról a te oldaladra mutatnak.
 • Követés szempontjából megkülönböztetett linkek
  • Követhető linkek (Dofollow): A dofollow attribútum (ami alapértelmezésben minden linken van, ha nem jelezzük másképp) azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy vegyék figyelembe a linket a rangsorolásnál.
  • Nem követhető linkek (Nofollow): A nofollow attribútum azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy ne vegyék figyelembe a linket a rangsorolásnál. (Bár ez nem teljesen igaz a gyakorlatban, mert a nofollow linkeknek is van pozitív hozadéka.)

Mi az a linképítés és mire való?

A linképítés a SEO, avagy a keresőoptimalizálás egyik kulcsfontosságú stratégiája, amelynek során más weboldalakról származó bejövő linkeket hozunk létre a saját weboldalunkra mutatva. De miért is fontos ez?

 • Rangsorolás javítása: A keresőmotorok, a bejövő linkeket használják a weboldalak rangsorolásának meghatározására. Minél több minőségi bejövő link mutat a weboldaladra, annál valószínűbb, hogy magasabb helyet foglalsz el a keresési eredményekben.
 • Tekintély növelése: Ha megbízható forrásból származó weboldalak hivatkoznak a te oldaladra, ez növeli a weboldalad hitelességét a felhasználók és a keresőmotorok szemében is.
 • Forgalmat generál: Minél előkelőbb helyet foglalsz el a keresőkben, annál több látogató jut az oldaladra, amely több vásárlót, látogatót eredményezhet.

Szóval összegezve, a linképítés elsődleges célja a weboldal előrébb juttatása a keresőkben. A linképítéssel részletesebben ebben a cikkben ismerkedhetsz meg, vagy ha pontosan tudod, hogy mit szeretnél, akkor ide kattintva vásárolhatsz linkeket.

Állítsd össze a saját linképítési csomagod

Építs valódi minőségi linkeket, nálunk a DA érték mellé valós, organikus forgalom is társul. Mi nem kényszerítünk bele különböző csomagok vásárlásába, állítsd össze a saját linképítési csomagod úgy, ahogy te akarod. Már a rendelés során látod, hogy végül mennyit kell fizetned.