Mi az a linképítés? Linképítés jelentése, fogalma és lényege

Mi az a linképítés? Linképítés jelentése, fogalma és lényege

Ebben a cikkben megismerkedünk a linképítés jelentésével, fogalmával, illetve lényegével. Elmagyarázzuk, hogy mire kell odafigyelni a linképítés során, és azt is, hogy milyen egy jó link.

Mi az a linképítés? Linképítés fogalma, jelentése, lényege

A linképítés egy olyan SEO (Search Engine Optimization, azaz keresőoptimalizálás) technika, amelynek célja, hogy minél több, a weboldalunkra mutató hivatkozást (linket) szerezzünk más weboldalakról. A linképítés alapvetően két fő részből áll: belső és külső linképítés. Ezen kettő közötti különbségről a későbbiekben részletesebben is szót ejtünk, de egyelőre elég annyit megjegyezni, hogy az esetek nagy többségében, ha linképítésről beszélünk (és nem emeljük ki, hogy belső vagy külső), akkor a külső linképítésre gondolunk.

A linképítés fontos része a SEO-nak, mert a keresőmotorok, mint például a Google vagy a Bing, a linkek számát és minőségét is figyelembe veszik a weboldalak rangsorolásakor. Minél több minőségi link mutat egy weboldalra, annál valószínűbb, hogy a weboldal jobb helyet foglal el a keresési eredmények között.

Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden link egyenlő. A keresőmotorok figyelembe veszik a link forrásának minőségét is. Például, egy link, amely egy megbízható, jól ismert weboldalról származik, több “link-juice”-t (linkerő) ad, mint egy kevésbé ismert vagy alacsony minőségű weboldalról származó link. Ezért a linképítés során a minőségi linkek megszerzése éppen olyan fontos, mint a link mennyiségének növelése.

Röviden, a linképítés egy stratégiai folyamat, amelynek célja, a weboldal láthatóságának növelése a keresőmotorokban, javítva ezzel a weboldal forgalmát és rangsorolását. Ez a folyamat időigényes és folyamatos erőfeszítést, munkát igényel, de ha jól és okosan van megvalósítva, jelentős előnyökkel járhat a weboldal és üzemeltetője számára. Ha esetleg kiszerveznéd a linképítést, akkor érdemes megnézned szolgáltatásainkat.

Miért fontos a linképítés?

Az elsődleges és legfontosabb ok, amiért a linképítés elhanyagolhatatlan, az a keresőmotorokra való optimalizálás. A keresőmotorok, mint például a Google, komplex algoritmusokat használnak a weboldalak rangsorolásához a keresési eredmények között. Ezen algoritmusok egyik kulcsfontosságú eleme a bejövő linkek, vagy más néven backlink-ek száma és minősége. Minél több minőségi backlink mutat egy weboldalra, annál jobb helyet foglal el az adott weboldal a keresési eredmények között. Persze abban az esetben, ha más hátráltató tényező nincs, azaz rendben van az onsite SEO és a tartalmaink is megfelelőek. De azt elmondhatjuk, hogy teljesen azonos feltételek mellett, az az oldal fog jobban szerepelni a keresőben, amelyre több jobb minőségű link mutat.

Az előző bekezdésben említett ok következménye a weboldal láthatóságának növekedése, hiszen a jobb helyezések elérése magával hozza a láthatóság javulását is. A weboldalra mutató linkek növelik a weboldal láthatóságát a keresőkben, azaz többször fognak egyes keresésekre megjelenni, így ennek következtében több látogató kerül az oldalra. A gondolatmenetet folytatva, a több látogató több érdeklődőt/vásárlót/olvasót eredményez.

További előnye a linképítésnek, a márkaismertség növelése. Ha egy nagyobb oldalon jelensz meg linképítés formájában, akkor azt átvehetik kisebb oldalak is, így ha a linképítés célja a márkaismertség növelése, akkor ez a megoldás duplán hasznos lehet. Hiszen egyszerre építheted a weboldalad linkprofilját és ismertségét. Ez különösen fontos a versenyképes online piacon, ahol a márkák közötti verseny folyamatosan növekszik.

Végül, de nem utolsósorban, a linképítés segít a hitelesség növelésében. A weboldalra mutató minőségi linkek növelik a weboldal hitelességét a látogatók és a keresőmotorok szemében egyaránt. Gondoljunk bele, hogy ha azt látjuk egy általunk elismert portálon, hogy egy szolgáltatást vagy terméket ajánlanak, akkor mi is szívesebben szavazunk bizalmat neki. Ez különösen fontos a bizalom építésében, ami elengedhetetlen a hosszú távú siker érdekében.

Összefoglalva, a linképítés lényege, hogy növelje a weboldal láthatóságát, hitelességét, helyezéseit a keresőben, forgalmát és márkaismertségét, ami mind hozzájárul a weboldal sikeréhez. Ezért nagyon fontos, hogy időt és erőfeszítést fektess a linképítésbe.

A linképítés során számos tényezőt kell figyelembe venni, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el. Íme néhány kulcsfontosságú szempont, amire érdemes odafigyelni:

  • A link forrása: A link forrásának minősége nagyon fontos. Egy link, amely egy magas rangú, megbízható weboldalról származik, több linkerőt ad, mint egy alacsony minőségű vagy kevésbé ismert weboldalról származó link.
  • A link szövege/horgonyszöveg (anchor text): A link szövege, vagyis az a szöveg, amire a látogatók rákattintanak, szintén fontos szerepet játszik a SEO-ban. A link szövegének tartalmaznia kell a weboldalad kulcsszavait, de kerülni kell a túlzott optimalizálást, mert ez negatívan befolyásolhatja a weboldalad rangsorolását. Azaz a legjobb az, amikor a horgonyszövegek egy része tartalmazza a kulcsszót, egy része pedig nem. Amikor nem tartalmazza a kulcsszót, akkor írjuk a domain/cég/weboldal nevét, vagy kattintásra ösztönző kifejezéseket, például: ide kattintva, itt, kattints ide, még több stb.
  • A link természetessége: A keresőmotorok előnyben részesítik a természetes módon szerzett vagy természetesnek tűnő linkeket. Ez azt jelenti, hogy a linkeknek organikusan, a tartalom minőségéből adódóan kell(ene) keletkezniük. Itt fontos megjegyezni, hogy természetesen módon nagyon nehéz linkeket szerezni, egy induló weboldalnak, vagy nem egyedi, innovatív terméket áruló webshopnak szinte lehetetlen is. Amikor már országosan ismert egy cég, weboldal, akkor természetesen tudnak természetes módon linkeket szerezni, de egy induló weboldalnak, vállalkozásnak nagyon nehéz. Így ilyenkor is érdemes a linképítéshez, linkvásárláshoz fordulni, csak törekedni kell arra, hogy az természetesnek hasson, azaz, ha a weboldalra az elmúlt egy évben 0 link épült, akkor ne vásároljunk 100 linket egyik napról a másikra, mert az felettébb gyanús. Ha szeretnél linkeket vásárolni úgy, hogy megmaradjon a természetes jellege, akkor irány a főoldalunk.
  • A link diverzitása: A bejövő linkeknek változatos forrásokból kell származniuk, beleértve a blogokat, hírportálokat, fórumokat stb. Illetve nagyon fontos, hogy a linkek különböző oldalakról származzanak, minél több különböző forrásból hivatkoznak ránk, annál hitelesebbek leszünk a keresők szemében. Ez a diverzitás pozitívan befolyásolja a weboldal rangsorolását.
  • A link kontextusa: A linknek relevánsnak kell lennie a tartalommal, amibe be van ágyazva. Például, ha egy weboldal a kutyák gondozásával foglalkozik, akkor a linknek is ehhez a témához kell kapcsolódnia. Így lehet, hogy egy gyengébbnek mondható oldal (kevesebb látogató, kisebb DA/DR/TF értékek) többet ér számunkra, csak azért, mert releváns a mi oldalunkra nézve, mint egy nagyobb, de tartalomban hozzánk nem illeszkedő oldal.
  • Az oldal mutatói: Az oldal mutatói is sokat tudnak számítani, de itt inkább több mérőszámot együttesen érdemes figyelni, mint sem külön-külön. Az egyik ilyen legfontosabb mérőszám a forgalom, a látogatottság. Ehhez még érdemes hozzávenni a DA értéket, amely egy oldal erősségét próbálja megbecsülni. A Domain Authority-nál (DA) minél magasabb az érték, annál erősebbnek tekinthető az oldal. Hasonló mérőszámok a DR és a TF is, ezeknél is a magasabb érték jobbnak mondható. Amire még érdemes ránézni, az a Spam Score, törekedjünk rá, hogy az oldal, amely ránk mutató linket helyez el az oldalán, minél kisebb Spam Score értékkel rendelkezzen. Linkmarketing (linképítés más szóval) során lesznek olyan oldalak, amelyeknél erősebb lesz a forgalom, de kisebb a DA, lesznek olyanok, ahol erősebb a DA, de magasabb a Spam Score, arra kell törekedni, hogy ezen értékek figyelembe vételével próbáljuk meg a lehető legértékesebb linkeket kiválasztani az oldalunk számára.

Black hat vagy white hat linképítés? Mi a különbség, melyiket használjam?

A linképítés területén gyakran találkozhatunk a “black hat” és “white hat” kifejezésekkel. Ezek a kifejezések arra utalnak, hogy mennyire maradunk a linképítés (vagy SEO) esetében a világos oldalon vagy állunk át a sötét oldalra. Hiszen vannak olyan módszerek, amelyek teljes mértékben erkölcsösek, és vannak olyanok, amelyek kevésbé.

A “black hat” vagy fekete kalapos linképítés olyan technikákat foglal magában, amelyek a keresőmotorok algoritmusainak kihasználására irányulnak, gyakran megsértve a keresőmotorok irányelveit. Ilyen technikák például a linkfarmok használata, ahol a weboldalak egymásra mutató linkeket hoznak létre nagy mennyiségben, vagy a rejtett linkek használata, amelyek a felhasználók számára nem láthatóak, de a keresőmotorok számára igen. Bár ezek a technikák rövid távon növelhetik a weboldal rangsorolását, hosszú távon károsak lehetnek, mivel a keresőmotorok büntetést róhatnak ki a manipulatív technikák használatáért, ami a weboldal rangsorolásának csökkenéséhez vezethet.

Ezzel szemben a “white hat” vagy fehér kalapos linképítés összhangban van a keresőmotorok irányelveivel, és a minőségi tartalomra és a felhasználói élményre összpontosít. Ilyen technika például a minőségi tartalom létrehozása, amely természetesen vonzza a linkeket, a releváns és értékes weboldalakon történő vendégblogolás, vagy a szociális média platformokon történő aktív jelenlét, ahol a felhasználók megoszthatják és linkelhetik a tartalmat.

Tehát melyiket érdemes használni? A válasz egyszerű: a white hat linképítési technikákat érdemes előnyben részesíteni, hiszen a black hat linképítési technikák jobb esetben csak eredményt nem fognak hozni, míg rosszabb esetben súlyos szankciókkal is járhatnak.

Fontos kiemelni, hogy bár a linkvásárlás sem tekinthető teljesen fehér kalapos módszernek, de mint, ahogy fentebb említettük, a magyar piacon nagyon nehéz természetesen linkeket szerezni, és egyáltalán nem tekinthető fekete kalapos módszernek. Bár a gyenge minőségű és túl olcsón kínált linkeknél felmerül a gyanú, hogy nem-e alkalmaznak black hat módszereket, ezeket érdemes kerülni. A drágább, de minőségi linképítések pedig a természetességre törekednek a jobb eredmények elérése érdekében.

Mi a különbség a külső és belső linkek között?

A linkek két fő típusa a belső linkek és a külső linkek. A belső linkek egy weboldalon belül ugyanazon weboldal egy másik tartalmára mutatnak. Tipikusan belső linknek számítanak a menüben található navigációs link, vagy a láblécben található dokumentumok. De belső linknek számít az is, ha egy cikkünkből a másikra hivatkozunk. Ezen belső linkek használatával segítünk kialakítani az oldal hierarchiát, ha egy aloldalunkat sokszor linkeljük meg tartalmainkból, akkor az azt mutatja a keresők számára, hogy az az aloldal fontos számunkra.

A külső linkek egy weboldalról egy másik weboldalra mutatnak, gyakran használják a weboldalak, hogy hivatkozzanak más forrásokra vagy hogy növeljék a weboldaluk láthatóságát és rangsorolását a keresőmotorokban. Külső linket nem csak mi kaphatunk más oldalakról, hanem mi is adhatunk másoknak saját tartalmainkból, ezzel mi erősítünk másokat. Viszont külső linkek adásával nem csak másokat erősítünk, hanem magunkat is, hiszen relevánsabbá, értékesebbé tesszük cikkünket olvasóink számára, amelyet a keresők is értékelnek.

A link, más néven hiperhivatkozás, egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyik weboldalról a másikra navigáljanak az interneten. A linkek alapvető elemei a világhálónak, és nélkülözhetetlenek a weboldalak közötti kapcsolatok létrehozásához.

Egy link általában egy szöveg vagy kép, amelyre a felhasználók rákattintva egy másik weboldalra navigálhatnak. Ha szövegről beszélünk, akkor a link szövegét „anchor text”-nek, magyarul horgonyszövegnek nevezzük. A linkeket általában vizuálisan elkülönítik a szöveg többi tartalmától, hogy megkönnyítsék a megtalálásukat.

Egy link, más néven hiperhivatkozás, alapvetően három fő részből áll.

  1. Anchor szöveg: Ez az a szöveg, amire a felhasználók rákattintanak, hogy átirányítsák őket a cél URL-re. Az anchor szöveg gyakran alá van húzva és különböző színű a többi szövegtől, hogy a felhasználók könnyen felismerjék.
  2. Cél URL: Ez az a webcím, ahova a link átirányítja a felhasználót. A cél URL lehet egy teljes webcím (abszolút URL), mint például https://www.example.com, vagy egy relatív URL, ami a jelenlegi oldalhoz képest adja meg a céloldal helyét, mint például /page2.html.
  3. Title attribútum (opcionális): Ez egy opcionális attribútum, amit a linkhez adhatunk, és amely további információt szolgáltat a linkről. A title attribútum értéke akkor jelenik meg, amikor a felhasználó az egérrel a link fölé viszi a kurzort.

Egy HTML link a következőképpen néz ki:

<a href="https://www.example.com" title="Példa oldal">Kattints ide</a>

Ebben a példában a “Kattints ide” az anchor szöveg, a “https://www.example.com” a cél URL, és a “Példa oldal” a title attribútum értéke. Amikor a felhasználók rákattintanak a “Kattints ide” szövegre, átirányítódik a “https://www.example.com” webcímre, és ha az egérrel a link fölé viszik a kurzort, megjelenik a “Példa oldal” szöveg.

Állítsd össze a saját linképítési csomagod

Építs valódi minőségi linkeket, nálunk a DA érték mellé valós, organikus forgalom is társul. Mi nem kényszerítünk bele különböző csomagok vásárlásába, állítsd össze a saját linképítési csomagod úgy, ahogy te akarod. Már a rendelés során látod, hogy végül mennyit kell fizetned.